fbpx

Wat zijn de verschillen tussen een mobiele en vaste airco?

Als het buiten meer dan 30 graden is en de hitte binnen blijft hangen in huis, snakken we allemaal naar koeling. Er zijn een aantal mogelijkheden om koel te kunnen slapen of thuiswerken. In deze blog bespreken we de verschillen tussen een mobiele airco en een vaste airco.

We maken de vergelijking tussen de mobiele airco Honeywell MN10CESWW en de Daikin Perfera. Beide airco’s kunnen een kleine 30m2 verkoelen.

De mobiele airco van Honeywell heeft een koelvermogen van 2,9kW en verbruikt in koelmodus ongeveer 1,1kW per uur (A energielabel). Hiermee kan je maximaal 28m2 koelen, voldoende voor de meeste slaapkamers, een bureau of kleinere woonkamers. Zoals elke mobiele airco heeft de unit een dikke afvoerslang die de warme lucht afvoert. Dit is meteen één van de grootste minpunten van een mobiele unit. Je moet de slang via een raam naar buiten krijgen. De diameter van de buis is 13cm, je raam staat dus redelijk veel open. Hierdoor komt er opnieuw warme buitenlucht binnen en muggen vinden dit ook wel leuk.


De compressor zit bij een mobiele airco natuurlijk in het toestel zelf. Dit levert heel wat geluid op: 53dB in normale modus en 65dB in de meest krachtige stand. Dit kan je vergelijken met een gesprek voeren. De unit aan laten staan tijdens het slapen, zullen de meeste mensen als hinderlijk ondervinden.

Daarnaast zit je nog met een condensafvoer; in dit geval een kraantje waarlangs je water moet aftappen om de zoveel tijd. Doe je dit niet dan slaat de mobiele unit uit. Je kan trouwens enkel koelen en ontvochtigen met deze mobiele airco en dus niet verwarmen.

Je kan de mobiele airco bedienen via een display of een afstandsbediening. De unit aanschakelen vanop afstand via je smartphone is niet mogelijk.

Dan rest enkel nog de prijs: deze specifieke unit kost om en bij de 700 euro. De levensduur van het toestel is meestal een vijftal jaar; daarna verliest het aan koelcapaciteit.

De Daikin Perfera is beschikbaar in verschillende koelcapaciteiten. Voor de vergelijking nemen we het 2,5kW model voldoende om 25 à 30m2 mee te koelen. Deze vaste airco verbruikt in koelmodus 0,56kW per uur (A+++ energielabel); ongeveer de helft van de mobiele airco.

Een vaste airco heeft als nadeel dat deze niet op 1-2-3 geplaatst is. De installatie moet gebeuren door een erkend koeltechnisch bedrijf dit de unit zal bevestigen op een wand. Naast de binnenunit is er een buitenunit nodig. Deze moet je ergens kwijt kunnen en beide units moeten via koelleidingen met elkaar verbonden worden. In veel gevallen zie je daardoor een stuk leidinggoot op de gevel. Tegenwoordig zijn deze leidinggoten als verkrijgbaar in het zwart, antraciet, grijs, bruin en wit waardoor ze al iets minder opvallen.

De Daikin Perfera is dan weer fluisterstil omdat de compressor in de buitenunit zit. In nachtmodus maakt de unit slechts 19dB geluid. Slapen terwijl de unit aan staat, vormt geen enkel probleem. Bovendien zijn vaste airco’s vaak uitgerust met allerlei snufjes die inspelen op comfortabel koelen. Denk maar aan het Coanda-effect, thermische sensoren, bewegingsdetectie, enz… Je kan er ook mee verwarmen, ventileren en ontvochtigen.

Zoals alle airco’s heeft een vaste airco een condensafvoer nodig. Hier zie je echter niets van en je hebt er zelf ook geen werk aan; deze wordt mooi weggewerkt met de rest van de leidingen.

De bediening van deze vaste airco gebeurt via een afstandsbediening of jouw smartphone. Je kan de unit dus perfect aanzetten vanaf een terrasje op de markt.

Via onze prijssimulator kan je bereken wat een airco in jouw woning ongeveer kost. Maar reken voor de vergelijking dat je een 1.800 euro (excl. BTW) moet uittrekken voor deze binnen- en buitenunit en de installatie ervan. Duurder dan een mobiele airco, maar de levensduur van een Daikin airco is zeker 15 jaar.

Samenvattend sommen we nog even de voor- en nadelen op van een mobiele en vaste airco.

  • Een mobiele airco verbruikt ongeveer dubbel zoveel als een vaste airco en kan niet via smartphone bediend worden vanop afstand.
  • Mobiele units hebben steeds een afvoerbuis die je door het raam moet hangen. Daikin airco’s hebben dat niet, maar je hebt wel een installateur nodig die de unit komt monteren.
  • Een vaste airco bestaat uit een binnen- en buitenunit die verbonden worden via koelleidingen. Leidinggoten kunnen mogelijks zichtbaar zijn op je gevel.
  • Mobiele airco’s maken een pak meer geluid dan een vaste airco. Niet zo erg in de living, maar wel hinderlijk om te slapen.
  • De meeste mobiele airco’s kunnen enkel koelen en ontvochtigen. Alle Daikin airco’s kunnen ook verwarmen en ventileren. Bovendien zijn ze uitgerust met allerhande snufjes om comfortabel te koelen zonder tocht.
  • De levensduur van vaste airco’s is 15 jaar, die van mobiele airco’s heel wat minder.
  • Er is een duidelijk prijsverschil tussen mobiele en vaste airco’s. Je betaalt al gauw 3 keer meer voor een vaste installatie.


Voor huurwoningen of appartementen is een mobiele airco een goed alternatief als noodoplossing op de warmste dagen. Kies je voor optimaal comfort gedurende de hele zomer (en winter), dan kies je beter voor een vaste airco.

Benieuwd naar hoeveel een airco voor jouw woning kost? Ontdek het aan de hand van onze handige prijssimulator!

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.