Een airco. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Iedereen heeft ooit wel eens van een airco gehoord. Vooral in de zomermaanden, als de temperaturen hoog oplopen, valt het woord wel eens. Of als we op zoek zijn naar een geschikt hotel tijdens de zomer. ‘En heeft de kamer wel een airco?’ We weten dus allemaal wel dat het iets met ruimtes afkoelen te maken heeft.

En dat klopt. Maar een airco is veel meer dan dat. Het is geschikt voor zowel koelen als verwarmen. Een airco is eigenlijk een lucht/lucht warmtepomp. Een wat? Dat leggen we je graag uit. Niet met ingewikkeld vakjargon en termen waar je het instant warm van krijgt — zet iemand de airco aan? Wel met duidelijke taal en heldere voorbeelden. Zodat je weet waar je aan begint. Zodat je begrijpt wat een airco is, hoe hij werkt en waarom hij voor jou een slimme oplossing kan zijn.

Daikin Stylish airco in een slaapkamer
Daikin Stylish airco

Wat is een airco?

Heel simpel: een airconditioning — of airco voor de vrienden — koelt of verwarmt de lucht in een ruimte. Het zorgt ook voor het ontvochtigen en filteren van de lucht in die kamer.

Dit samen garandeert dus een comfortabel binnenklimaat. Tegenwoordig is een airco ook zo zuinig, dat het een alternatief voor centrale verwarming kan zijn. Een airco kan voor zeer diverse toepassingen gebruikt worden: voor een slaapkamer, een winkel of een compleet ziekenhuis.

Hoe werkt een airco?

De ingewikkelde details willen we je besparen, maar het is wel nuttig dat je de grote lijnen begrijpt van hoe een airco werkt. De werking is vergelijkbaar met deze van je koelkast of diepvries. Het onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten via het koelmiddel dat door het airco-circuit stroomt.  De lucht die de airco aanzuigt, wordt zo afgekoeld en diezelfde koele lucht wordt onderaan het toestel terug uitgeblazen. Bij verwarming geldt het omgekeerde principe. Dan verwarmt warm koelmiddel de koele lucht.

Het belangrijkste stuk in een airco is de compressor met koelvloeistof. De koelvloeistof onttrekt warmte van de warme binnenlucht en wordt hierdoor een gas. Dit gas heeft dus de warmte van de lucht opgevangen. Het ‘warme’ gas wordt daarna naar een condensor — de buitenunit — gestuurd. Deze condensor maakt van het gas opnieuw een vloeistof en op die manier kan de opgeslagen warmte afgegeven worden aan de buitenlucht via de ventilator in de buitenunit. Dit proces wordt continu herhaald zolang de airco aanstaat.

De werking van een warmtepomp of airco
De werking van een airco

Als de lucht afkoelt in de verdamper, zal ook het aanwezige water in de lucht neerslaan. De airco voert dit water ook af naar buiten of slaat het op in een reservoir. Een lagere luchtvochtigheid in de ruimte zal er ook voor zorgen dat je lichaam sneller kan afkoelen door te zweten. Win-win dus!

Wat zijn de voordelen aan een airco?

Nu je begrijpt wat een airco of lucht/lucht warmtepomp eigenlijk is en hoe deze werkt, willen we enkele voordelen van een airco op een rijtje zetten. Waarom zou een airco laten installeren?

Byebye hoofdpijn en vermoeidheid

Wist je dat…wij ons als mens het best voelen met een vochtigheidsgraad tussen 40 en 60%? In de zomer is dit percentage een stuk hoger door de warme temperaturen. Een airco houdt die vochtigheidsgraad op peil (herinner je de verdamper van hierboven?) en voorkomt hierdoor onder andere dat je hoofdpijn krijgt of vermoeidheid voelt.

Hello productiviteit

Bedrijven investeren heel sterk in gezonde en frisse werkruimtes. Dit doen ze niet zomaar. Een koele werkomgeving zorgt namelijk niet alleen voor een prettiger binnenklimaat, het verhoogt ook onze concentratie en productiviteit. Een airco kan dus een zeer waardevolle en slimme investering zijn voor op het werk of bij je thuis.

Geen schadelijke stoffen en bacteriën

Gedurende de dag raakt de lucht in je huis vervuild. Door bijvoorbeeld etensdampen, sigarettenrook, schadelijke stoffen en bacteriën. Een airco zuivert deze vuile lucht met behulp van speciale filters. Hierdoor word jij minder blootgesteld aan schadelijke stoffen en bacteriën. Zelfs pollen worden door de filters in de airco tegengehouden. Voor mensen met hooikoorts is dit een zeer welkom voordeel.

Een frisser en opgewekter gevoel

Zoals we al zeiden, kan een airco ook ruimtes ontvochtigen. Hierdoor kan je lichaam beter z’n warmte kwijt. Het gevoel van een warme, klamme omgeving zal hierdoor snel verdwijnen. Tijdens warme, zweterige zomerdagen geeft het je een frisser en opgewekter gevoel. Zo kan je optimaal — en zonder zweten — genieten van die fijne zomer.

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat een airco een goed idee is voor jouw woning of (werk)ruimte? Fantastisch. Ontdek onze airco’s, probeer de prijssimulator of kom gewoon eens met ons praten. Als Daikin verdeler, staan we voor je klaar met heldere communicatie, een vlotte klantenservice en een zorgeloze airco installatie. We gaan op zoek naar de beste oplossing voor jou, en niet de makkelijkste voor ons. Dat is onze belofte.

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.