Accumulatieverwarming vervangen door warmtepomp

Ben je op zoek naar een duurzame oplossing om je huidige energieverslindende accumulatieverwarming te vervangen door een warmtepomp? Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je kan besparen op je energiefactuur.

Afschaffing nachttarief

De Vlaamse overheid wil in 2022 het voordelige nachttarief voor het grootste deel afschaffen en gelijktrekken met het duurdere dagtarief. Dit heeft als gevolg dat gezinnen die al jaren primair verwarmen met accumulatieverwarming hun energierekening vaak met 20% zullen zien stijgen. De huidige energiecrisis maakt het nog erger. Zijn je accumulatiekachels al ouder dan 15 jaar? Dan wordt het meer dan interessant om aan een energiezuinige vervanging te denken.

Hoeveel verbruikt accumulatieverwarming

Een klassieke opstelling bestaat uit 2 accumulatoren in de living en 1 in de keuken. Slaapkamers zijn vaak onverwarmd of worden zelden gebruikt. Reken in deze situatie op een verbruik rond de 12.500 à 15.000 kWh per jaar. Nu het nachttarief op de schop gaat, betaal je al gauw 50 cent per kWh wat overeenkomt met een jaarlijkse energiekost van 6.250 à 7.500 euro. In vergelijking met centrale verwarming op gas is dit 2 à 3 keer duurder.

Accumulatiekachel
Accumulatiekachel

Verwarmen met lucht/lucht warmtepompen

Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp is de voorbije jaren een pak gunstiger geworden en de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen. In dit artikel leer je hoeveel een lucht/lucht warmtepomp verbruikt. Voor ons voorbeeld van 2 accumulatiekachels in de living en eentje in de keuken kom je met een warmtepomp uit op een jaarlijks verbruik van ongeveer 2.500kWh of 1.250 euro. Dit is een vijfde van de prijs van verwarmen met accumulatoren. Heb je zonnepanelen? Dan verwarm je bijna gratis!

Accumulatoren vervangen

Accumulatiekachels vervangen door een andere primaire verwarming is vaak niet eenvoudig. Als je woning niet toe is aan een grondige renovatie waar je de vloer volledig gaat openbreken en/of een gasaansluiting moet binnentrekken, is vervanging door een lucht/lucht warmtepomp vaak de makkelijkste en meest energievriendelijke oplossing.

Een lucht/lucht warmtepomp bestaat uit één of meerdere binnenunits en één of meerdere buitenunits.

Binnenunit lucht/lucht warmtepomp

De binnenunits, zoals de Daikin Perfera Floor die hierboven staat afgebeeld, zijn meestal kleiner dan accumulatoren en zijn 60cm hoog, 75cm breed en 24cm diep. Naast vloermodellen bestaan er ook wandmodellen zoals de Daikin Stylish.

Naar comfort toe, zijn vloermodellen net iets performanter dan wandmodellen omdat de eerste de warme lucht langs de vloer kunnen blazen. Warme lucht stijgt en hierdoor krijg je hetzelfde aangename gevoel als bij vloerverwarming.

Buitenunit lucht/lucht warmtepomp

De buitenunit wordt met de binnenunits verbonden via geïsoleerde koperen leidingen en een stroomkabel. Deze buitenunit kan op een beugel aan de muur geplaatst worden of op grond of een plat dak gezet worden op rubberen sokkels. In bestaande woning kan je zo op een makkelijke manier zonder kappen en breken je accumulatiekachels laten vervangen door een erkend installateur zoals Hello Airco.

Leuk extraatje

Wist je dat je met een lucht/lucht warmtepomp ook kan koelen? Een lucht/lucht warmtepomp is namelijk een andere term voor airco. In koeling zijn deze warmtepompen nog voordeliger en halen ze zelfs een A+++ energielabel met een verbruik van slechts 100kWh per jaar.

Kostprijs

Je huidige accumulatieverwarming vervangen door een lucht/lucht warmtepomp vergt uiteraard een investering. Onze online prijssimulator helpt je al een eind vooruit. Beantwoord enkele technische vragen en paar seconden later krijg je een overzichtelijk document in je mailbox.

De praktijk leert ons dat een nieuwe warmtepompinstallatie op een vijftal jaar is terugverdiend. De 10 à 15 jaar erna verdien je dus geld door de investering die je gedaan hebt, omdat je een pak minder elektriciteitskosten betaalt.

Heb je vragen of wil je een offerte op maat met thuisbezoek? Bel ons op 052506430 of neem contact met ons op.

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.