Hoeveel verbruikt een airco?

Zijn airco’s grote energieverbruikers? Verbruikt een airco met buitenunit meer dan een airco zonder buitenunit? En verbruikt airco in koelstand nu meer of minder dan in verwarm modus? Al deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

Niet alle airco’s zijn dezelfde. Er zijn heel wat merken op de markt en binnen het gamma van hetzelfde merk is er een grote variatie aan modellen, elk met hun eigen verbruik. Het meest gekende model is het klassieke wandmodel zoals de Daikin Perfera dat hieronder wordt afgebeeld.

Daikin Perfera

Koelen

Dit model heeft een A+++ energielabel en is uiterst zuinig tot vermogens van 3,5kW. Vermogens boven 4,2kW behalen een A++ label in koelmodus. In de meeste slaapkamers volstaat een 2kW model. Deze unit heeft een jaarlijks energieverbruik van 81kWh wat overeenstemt met nog geen 20 euro aan elektriciteitsverbruik per jaar. Heb je zonnepanelen, dan betaal je bijna niks meer.

In grotere livings worden vaak 5kW gekozen in design uitvoering zoals de Daikin Stylish. Deze unit behaalt nog steeds een A++ label met een verbruik van 239kWh in koelmodus wat correspondeert met een 50 euro aan verbruik. Wist je trouwens dat het koelvermogen van een airco (2kW, 3,5kW, 5kW,..) nog iets anders is dan het opgenomen vermogen (verbruik)? Het 5kW Daikin model neemt bijvoorbeeld maar 1,36kW op in koelmodus. Een airco is namelijk een lucht/lucht warmtepomp en haalt meer dan 70% van zijn energie uit de lucht. Inbouwmodellen verbruiken typisch wat meer dan een klassiek wandmodel. Het rendement ligt ook wat lager omdat deze units typisch via (flexibele) kanalen met uitblaasroosters worden verbonden. Een 5kW model behaalt een A++ energielabel en verbruikt 279kWh in koelmodus.

Verwarmen

Alle Daikin airco’s kunnen naast koelen, ook verwarmen, ontvochtigen en ventileren. Het voordeel van verwarmen met airco is de bijna onmiddellijke warmte die je verkrijgt. Heel wat gezinnen gebruiken een airco tijdens de tussenseizoenen om wat bij te warmen, maar ook als primaire verwarming ter vervanging van accumulatieverwarming. Een vloermodel is een populaire keuze aangezien het toestel de warme lucht langs onder uitblaast.

Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen. Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit. Heb je zonnepanelen, dan kan je wel goedkoop verwarmen en ben je allicht beter af dan met verwarmen met gas. Een binnentoestel hoeft geen hoger vermogen te hebben om te verwarmen. Heb je meerdere airco’s die zijn aangesloten op een multisplit systeem, dan zou het best kunnen dat je een zwaardere buitenunit nodig hebt.

Dit artikel vergelijkt airco met en zonder buitenunit. Hierin werd duidelijk dat een airco zonder buitenunit een pak meer verbruikt dan de Daikin airco’s met buitenunit. De meeste monoblocks hebben een A+ energielabel in koeling en een A label in verwarming.

Conclusie

Koelen met een airco is budgetvriendelijk (A+++ energielabel). Met 20 euro extra op je elektriciteitsrekening koel je heel de zomer je slaapkamer. Als je zonnepanelen hebt, is primair verwarmen met airco een meer dan aantrekkelijk alternatief. Heb je geen zonnepanelen dan betaal je zo’n 300 euro aan verbruik per jaar om een living van 50m2 primair te verwarmen.

Benieuwd naar hoeveel een Daikin airco voor jouw woning kost? Ontdek het aan de hand van onze handige prijssimulator!

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.