Wat zijn de verschillen tussen airco met en zonder buitenunit (monoblock)?

In dit artikel leggen we de verschilpunten bloot tussen een airco met buitenunit en een airco zonder buitenunit, de zogenaamde monoblock airco. Zo kan jij beslissen welke oplossing heeft meest voor jou geschikt is.

We maken de vergelijking tussen een monoblock airco van Olimpia, namelijk de Unico Pro 14HP en de Daikin Stylish van 3,5kW met buitenunit.

Daikin Stylish – 3,5kW

We gaan volgende elementen vergelijken:

 • Koel- en verwarmingsvermogen
 • Afmetingen
 • Energieverbruik
 • Geluidsproductie
 • Functionaliteit
 • Technische installatie
 • Prijs
 • Onderhoud en levensduur
Unico Pro 14HP

Koel- en verwarmingsvermogen

Een belangrijk verschil tussen monoblock en klassieke airco is het vermogen. Monoblock airco’s zijn beschikbaar met nominale koelcapaciteit tussen 1,8 en 2,9kW. Airco’s met buitenunit zijn daarentegen beschikbaar in een range van 2kW tot 7,1kW en dus krachtiger. Alle Daikin airco’s kunnen koelen én verwarmen, enkel monoblocks met inverter technologie kunnen dit ook.

Een veelgebruikte vuistregel is dat je met 1kW ongeveer 10m2 kan koelen. Voor slaapkamers is een monoblock voldoende, heb je een living die groter is dan 30m2 dan is deze oplossing niet toereikend. Je zal je grote living wel kunnen verfrissen, maar verwacht geen koeling tot 23°C als het buiten 30°C is.

Afmetingen

Bij een klassieke airco met buitenunit zit het hart van de airco (de compressor) in de buitenunit. Hierdoor zijn de binnenunits vrij slank ten opzichte van de monoblocks waar alle technische onderdelen uiteraard binnen zitten.

De Daikin Stylish van 3,5kW is 80cm breed, 30cm hoog en 19cm dik. De Unico Pro 14HP 90cm breed, 52cm hoog en 21cm dik. Een monoblock airco is dus een stuk groter dan een airco met buitenunit.

Nadeel van een Daikin airco is natuurlijk de buitenunit. Deze meet 55cm hoog, 84cm breed en 35cm diep. De unit dien je op een beugel aan de muur of op een sokkel op een plat dak of de grond te plaatsen. Dit kan onmogelijk zijn in appartementen. Dit is zonder meer een belangrijke factor in je keuzeproces.

Energieverbruik

Ook hier zijn er duidelijke verschillen op te meten tussen beide types airco. De monoblock behaalt een energierendementsklasse van A+ in koeling en A in verwarming. De Daikin Stylish scoort beter met 2 keer een A+++ label. Dit scheelt tot al gauw enkele tientallen euro’s in verbruik per jaar.

Geluidsproductie

We schreven al een vergelijkend artikel tussen een vaste en mobiele airco waaruit bleek dat een mobiele airco een pak meer lawaai maakt in vergelijking met een vaste unit.

Een mobiele airco en een monoblock zijn vrij gelijkaardig qua ontwerp: de compressor zit binnen. Dit zorgt ook bij de monoblock voor een pak lawaai, namelijk tussen de 32 en 43dBA. Dit kan je vergelijken met een koelkast die aan het draaien is. Niet zo erg in de living, maar storend in de slaapkamer. Hou hier zeker rekening mee als je een lichte slaper bent.

De residentiële wandmodellen van Daikin hebben een werkbereik tussen de 19 en 41dBA. De stilste stand (19dBA) is de fluistermodus en letterlijk ook fluisterstil. Ook in de slaapkamer kan je de airco ‘s nachts ongestoord laten draaien. De 41dBA treedt enkel op in de power boost modus, wanneer je heel hevig en snel wil koelen of verwarmen.

Functionaliteit

De Unico Pro monoblock kan verwarmen en koelen. Daarnaast heeft de unit een brede uitblaasopening waarlangs de geklimatiseerde lucht wordt uitgeblazen. Optioneel is de monoblock bedienbaar via een app op jouw smartphone.

Daikin Stylish

De Daikin Stylish kan koelen, verwarmen, ventileren en ontvochtigen en is standaard te bedienen via de Daikin app. Daarnaast zijn er nog een aantal extra functies die bijdragen tot een superieur koelcomfort. Het Coanda-effect, thermische sensoren, en verschillende geïntegreerde filters geven de Daikin airco met buitenunit een duidelijk streepje voor.

Technische installatie

Een monoblock heeft geen buitenunit. Dit vergemakkelijkt de installatie aanzienlijk. De enige moeilijkheid is het boren van 2 grote cirkelvormige gaten met een diameter van 16cm voor de aanzuiging en afvoer. Hiervoor heb je een diamantboor nodig. Daarnaast heb je een stevige muur nodig en goed bevestigingsmateriaal; deze monoblock weegt een stevige 39kg.

Een Daikin airco met buitenunit installeren duurt langer en dient door een erkend koeltechnisch bedrijf te gebeuren. De koelleidingen dienen aangesloten te worden en voor grotere systemen dient er koelmiddel te worden toegevoegd. Het gat in de muur heeft maar een diameter van 6cm, maar je zal wel wat kabelgoot nodig hebben om de koelleidingen en condensafvoer in weg te werken. Als je de buitenunit op hoogte aan een beugel wil bevestigen tegen de muur, dien je rekening te houden met de veiligheid: een buitenunit weegt zo’n 32kg, de binnenunit echter maar een 12-tal kilo.

Wil je meerdere airco’s in huis dan kan je deze echter aansluiten op één multisplit buitenunit.

Prijs

De Unico Pro monoblock kost zo’n 1.700 euro (excl. BTW) zonder installatie. De Daikin Stylish 3,5kW in zwarte uitvoering kost 2.428 euro (excl. BTW) opnieuw zonder installatie. Dit is echter het topmodel van Daikin, het even krachtige Perfera wandmodel van 3,5kW kost 1.859 euro en is dus vergelijkbaar qua prijs. Bovendien levert de Daikin variant 600W meer koelvermogen.

Een airco met buitenunit heeft nog wat extra installatiemateriaal nodig (koelleidingen, kabelgoot, beugel of sokkel) en neemt ietsje meer tijd in beslag om te monteren.

Monoblocks en vaste airco’s zijn dus helemaal niet zo verschillend van prijs, maar ga er toch van uit dat je 10 à 20% meer betaalt voor een geïnstalleerde vaste airco. Via onze prijssimulator kan je bereken wat een Daikin airco in jouw woning ongeveer kost.

Onderhoud en levensduur

Je kan de levensduur van een airco verlengen door hem jaarlijks te laten onderhouden. Dit geldt voor beide types airco.

Een typisch onderhoud van een airco met buitenunit omvat het reinigen van de filters van de binnenunit en een grondige reiniging van de buitenunit. Er wordt ook nagegaan of er (minimale) lekverliezen zijn en zonodig wordt er wat extra koelmiddel aan de installatie toegevoegd. Als dit onderhoud correct wordt uitgevoerd door gecertifieerde koeltechnici, is een levensduur zonder bijkomende kosten van 12 à 15 jaar zeker haalbaar voor alle Daikin airco’s.

Het onderhoud van een monoblock airco is eenvoudiger omdat er geen buitenunit is. Deze producten zijn nog niet zo lang op de markt, dus het is nog te vroeg om te kunnen zeggen wat de levensduur zal zijn. Wat wel dient opgemerkt te worden is dat het uitblaasrooster (warme lucht) en het aanzuigrooster (buitenlucht) vlak naast elkaar liggen en er een groot deel warme binnenlucht opnieuw zal binnengezogen worden. Hierdoor zal de compressor harder moeten werken en dus sneller verslijten.

Conclusie

We konden volgende punten concluderen uit bovenstaande vergelijkende studie:

 • Monoblocks zijn in kleinere vermogens beschikbaar dan traditionele airco met buitenunit. Heb je een living van meer dan 30m2 dan heb je meerdere monoblocks nodig.
 • Een monoblock is een pak groter dan een Daikin wandmodel. Voordeel is wel dat je buiten geen buitenunit hebt.
 • Een airco met buitenunit werkt veel stiller (19dBA) dan een monoblock en is een pak energiezuiniger zowel in koeling als verwarming. Slapen met een monoblock naast je is geen sinecure.
 • Daikin airco’s met buitenunit zijn uitgerust met een pak technische features die inspelen op koelcomfort. Een monoblock blaast simpelweg warme of koude lucht in de kamer.
 • Een monoblock is minder efficiënt; de compressor zal harder moeten werken waardoor die minder lang zal meegaan.
 • Prijzen zijn vrij gelijkaardig, maar reken toch op een meerkost van 10 à 20% voor een geïnstalleerde Daikin airco.

We raden daarom monoblocks enkel aan als je echt geen andere opties hebt. Bijvoorbeeld een appartement waar de syndicus een buitenunit verbiedt of een klein kantoor waar er geen andere mogelijkheden zijn.

Benieuwd naar hoeveel een Daikin airco voor jouw woning kost? Ontdek het aan de hand van onze handige prijssimulator!

Contacteer ons

 • Hidden
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.