fbpx

Verwarmen met airco

Kan je ook verwarmen met een airco-systeem? Is dit voordelig? Hoe werkt het juist en waar moet je op letten als je primair wil verwarmen met airco. En hoeveel kost zo’n installatie? Je leest het hieronder!

Warmtepomp

Verwarmen met een airco is perfect mogelijk. Een airconditioning met buitenunit is een lucht/lucht warmtepomp die bestaat uit een condensor (buitenunit) en verdamper (binnenunit). In de zomer zal het koelmiddel (R32) de warmte onttrekken aan de aangezogen lucht binnen wat condens oplevert aan het binnentoestel. Het binnentoestel zal de afgekoelde lucht in de kamer blazen.

Tijdens de winter draait de werking om: de buitenunit is nu de verdamper en de binnenunit de condensor. Aangezogen lucht binnen wordt door het opgewarmde koelmiddel verwarmd en de kamer ingeblazen. Condenswater zal nu uit de buitenunit druppelen.

Moderne airco’s zoals die van Daikin zijn met deze technologie uitgerust. Een andere benaming hiervoor is de ‘inverter-werking‘.

Verbruik verwarmen met airco

Verwarmen met een lucht/lucht warmtepomp (airco) is vrij voordelig en zelfs de goedkoopste manier om elektrisch te verwarmen. In dit artikel gaan we dieper in op het exacte verbruik van een airco. De conclusie hierin was dat verwarmen met een airco-toestel in een living van 50m2 ongeveer 300 euro per jaar kost als je geen zonnepanelen hebt. Dit is ongeveer een vijfde van het verbruik van verwarmen met accumulatieverwarming. De meeste Daikin modellen zoals de Daikin Stylish hebben een A++ energielabel in verwarmmodus en een A+++ label in koeling.

Aandachtspunten

Verwarmen vraagt meer vermogen van de buitenunit dan koelen. Een goeie airco-installateur zal steeds vragen of je met de toestellen ook (primair) wil verwarmen. Als je een multisplit installatie hebt met meerdere binnenunits op één buitenunit kan het zijn dat je een zwaardere buitenunit nodig hebt als je naast koelen ook wil verwarmen.

Let ook op de plaats waar je de binnentoestellen installeert. Een airco kan lucht conditioneren binnen een straal van een kleine 5m. Alles wat daarbuiten ligt, zal minder opwarmen/gekoeld worden. Bij koeling is dit minder erg (en soms zelf aangenamer), bij verwarmen kan dit als oncomfortabel worden ervaren. Daarom is het vaak verstandig om in grote of langwerpige livings 2 binnenunits te plaatsen om een egalere verwarming te bekomen.

Een vloermodel is nog net iets beter om te verwarmen omdat het de warme lucht ook langs de vloer blaast wat als enorm comfortabel wordt ervaren.

Kostprijs

De prijs van een airco hangt af van heel wat factoren. De complexiteit om van de binnenunits naar de buitenunit te geraken met de koelleidingen bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Daarom zal een betrouwbare airco-installateur steeds een langskomen om de situatie in te schatten.

Toch al op zoek naar een eerste prijsindicatie? Dan helpt onze online prijssimulator je al een eind vooruit. Beantwoord enkele technische vragen en paar seconden later krijg je een overzichtelijk document in je mailbox.

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.