Een airco laten installeren, 6 misverstanden opgelost

Een airco laten installeren

Over airco’s bestaan er heel wat hardnekkige misverstanden. De één beweert dat airco’s een overbodige luxe zijn, de ander denkt dat je er ziek van wordt en weer anderen stellen dat airco’s enkel in de zomer te gebruiken zijn. Herkenbaar? Wij scheiden graag feiten van fabels om deze misverstanden op te lossen. Zo kan jij een gefundeerde beslissing maken om jouw airco te laten installeren.

Installatie van een Daikin Stylish airco
Installatie van een Daikin Stylish airco

6 misverstanden over airco’s

1. Van een airco raak ik verkouden of ziek

Klopt niet. Je raakt niet verkouden van airconditioning maar wel door te veel luchtbeweging of tocht en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Een airco laten installeren met onze premium Daikin toestellen zorgt voor een homogene luchtbeweging. Zo hoef je dus niet te vrezen voor een snotneus of verkoudheid als je de airco aanzet.

Airco’s dragen zelfs bij tot jouw gezondheid door de verhoging van de luchtkwaliteit. Veel van de toestellen — ook onze Daikin toestellen — zijn tegenwoordig uitgerust met luchtreinigingsfilters en andere speciale filters die bacteriën, virussen, pollen, rook en stof tegenhouden en opnemen.

2. Een airco is lelijk en staat in de weg

Die tijd is eigenlijk al lang voorbij. Steeds meer modellen hebben een mooi en strak design, zijn compact en vallen helemaal niet meer op in de ruimte. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Daikin Stylish , en de Daikin Emura modellen; voor de echte design-lovers. Een airco laten installeren kan ook stijlvol zijn!

Het is ook mogelijk om de toestellen in te bouwen in het plafond of achter een wand. Op die manier is jouw airco mooi in lijn met de rest van het interieur en zal niemand iets opmerken. Behalve het aangename binnenklimaat natuurlijk.

Daikin Stylish airco geïntegreerd in een interieur
Daikin Stylish airco geïntegreerd in een interieur

3. Voor een airco moet ik mijn hele woning openbreken

Fout! Wil je een airco laten installeren, dan kunnen de dunne koelleidingen van bijvoorbeeld splitsystemen kunnen volledig onzichtbaar in je wanden of je plafond worden weggewerkt. Individuele systemen zijn ook gemakkelijk en snel te installeren. Er zijn ook mobiele airco’s verkrijgbaar die in verschillende ruimtes kunnen gebruikt worden.

4. Een airco kan ik alleen in de zomer gebruiken

Niets is minder waar. Airco’s kunnen ook lucht zuiveren, ontvochtigen en reinigen. We schreven hierover een uitgebreide blog: Een airco. Wat is het, hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Een airco kan trouwens niet enkel koelen, maar ook verwarmen. Heerlijk fris in de zomer, aangenaam warm tijdens de winter. Airco’s zijn dus multi-inzetbaar en je kan ze het hele jaar door gebruiken. Hier vind je meer info over hoe je een airco het best gebruikt om te verwarmen.

Daikin Stylish airco om te koelen en te verwarmen
Daikin Stylish airco

5. Een airco maakt ontzettend veel lawaai

Hoewel hier constant aan gewerkt en verbeterd wordt, geven we toe dat mobiele airco’s inderdaad wat geluid kunnen maken. Dat is vooral als ze op hun hoogste stand staan.

De vaste Daikin airco’s zijn wel allemaal fluisterstil. Het geluidsniveau van de binnenunit van een airco is gemiddeld niet hoger dan 25 decibel. Dat kan je qua geluidssterkte vergelijken met het geluid van bladeren in de wind. ’s Nachts kan het geluidsniveau worden verlaagd tot een net hoorbaar geluidsniveau van 19 decibel. Dat maakt de toestellen geschikt voor je slaapkamer, bureel of leefruimte. Inbouwmodellen kunnen zelfs zo gemaakt worden dat ze niet hoorbaar zijn.

Airco’s van goede kwaliteit — zoals onze Daikin modellen ­­— die op gemiddeld niveau staan ingeschakeld, hoor je (dus) bijna niet. Een prettig voordeel voor je buren is dat je ook de buitenunit van een goede airco met een geluidsniveau van rond de 40 decibel bijna niet hoort. Zo is iedereen tevreden.

6. Een airco is duur en vreet energie

Nee hoor. Vandaag zijn er toestellen in alle geuren en kleuren en voor ieders budget — ook dat van jou. Daarbij komt dat — dankzij bijvoorbeeld het verhoogde prestatievermogen van personeel in kantoren uitgerust met een airco — je als bedrijf de kosten van je investering snel terugverdient. Airco’s lijken bij de aankoop misschien wel duur, maar dat is niet zo als je bedenkt dat een airco van een kwaliteitsmerk zoals Daikin bijvoorbeeld al snel 15 jaar meegaat. Je ziet het dus best als een investering in jouw comfort op de lange termijn.

De modernere aircosystemen (met warmtepomp) hebben een zeer hoog energierendement. Voor de verbruikte energie krijg je ook weer energie terug in de vorm van een verkoelde of verwarmde ruimte. De meeste vaste airco’s uit ons Daikin assortiment hebben een energielabel A+++ en een hoge SCOP waarde. Een hoge SCOP-waarde duidt op een efficiënte performance en dus een efficiënt energiegebruik.

Daikin buitenunit
Daikin buitenunit

Ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat een airco een goed idee is voor jouw woning of (werk)ruimte? Fantastisch. Ontdek onze airco’s , probeer de prijssimulator, of kom gewoon eens met ons praten. Wij staan voor je klaar met heldere communicatie, een vlotte klantenservice en een zorgeloze installatie. We gaan op zoek naar de beste oplossing voor jou, en niet de makkelijkste voor ons. Dat is onze belofte.

Op zoek naar meer know-how, alvorens je een airco laat installeren?

Op zoek naar eenvoudige en transparante informeren en inspiratie? Als Daikin verdeler, delen graag onze kennis en ervaring op vlak van airco’s en warmtepompen.

Contacteer ons

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.